Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Η ομάδα ρομποτικής του Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου κατέλαβε την πρώτη (1η) θέση στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στην κατηγορία Open Γυμνασίου και πήρε το εισιτήριο για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής «World Robot Olympiad» η οποία θα διεξαχθεί στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης, από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2018.

Στον φετινό πανελλήνιο τελικό συμμετείχαν 1.230 μαθητές σε 265 ομάδες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με την ομάδα του Γαλατσίου να καταλαμβάνει την πρωτιά με την ρομποτική κατασκευή με τίτλο: «Αυτόματο, Αυτόνομο, Ρομποτικό Σύστημα Ενυδρειοπονίας με Απομακρυσμένη Πρόσβαση».

Η κατασκευή της ομάδας «autonomous», είναι ένα σύστημα ενυδρειοπονίας το οποίο εντοπίζει τα φυτά τα οποία είναι έτοιμα για συγκομιδή τα μεταφέρει στα φορτηγά προς περεταίρω επεξεργασία και φυτεύει νεαρά φυτά από το σπορείο, αυτόνομα χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση, με την βοήθεια μίας ρομποτικής γερανογέφυρας και ενός ρομποτικού κλάρκ.

Επίσης καθώς ένα σύστημα ενυδρειοπονίας απαιτεί να είναι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες ρυθμισμένοι (όπως το pH του νερού, η θερμοκρασία κ.α)  τα παιδιά έχουν καταφέρει στο σύστημά τους να ελέγχουν όλους αυτούς τους παράγοντες με αυτόματους αισθητήρες. Εάν κάποια τιμή βγει από τα επιθυμητά όρια, τότε το πρόγραμμα αυτόματα δίνει εντολή για διορθωτικές ενέργειες.

Όλες οι τιμές των μετρήσεων των αισθητήρων καθώς και  οι τυχόν αποκλίσεις στέλνονται αυτόματα στην φορητή συσκευή του καλλιεργητή ο οποίος πέρα από την παρακολούθηση, μπορεί να θέσει σε λειτουργία οποιοδήποτε αυτοματισμό από μακριά. Το σύστημα είναι ενεργειακά αυτόνομο καθώς αποθηκεύει ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια στις μπαταρίες του για να λειτουργεί.

ΣΥΝΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ & ΤΗΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

  • Μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη τερματισμού της πείνας αφού μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα με ασφάλεια σε όλα τα ηπειρωτικά κλίματα
  • Επιτυγχάνει την καλλιέργεια φυτών & ψαριών στο ίδιο σύστημα(!) τα οποία έχουν μεγάλη διατροφική αξία.
  • Εξοικονομεί  νερό!! (χρησιμοποιεί μόνο το 2% από ένα συμβατικό σύστημα με χώμα)
  • Τα φυτά μεγαλώνουν με διπλάσια ταχύτητα !
  • Χρησιμοποιεί μόλις το 30% της ενέργειας που θα απαιτούσε ένα συμβατικό σύστημα καλλιέργειας με τις ίδιες ποσότητες φυτών.
  • Εκμεταλλεύεται  την ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια και σε πραγματικές συνθήκες θα μπορούσε και την αιολική)
  • Η καλλιέργεια γίνεται  Βιολογικά, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα
  • Παρέχει την δυνατότητα παραγωγής περισσότερων τροφίμων σε μικρότερο χώρο
  • Απαιτεί μικρότερη ανθρώπινη παρουσία δίνοντας την δυνατότητα για αυξημένη παραγωγή, και μειώνοντας την πιθανότητα αστοχίας και καταστροφής της συγκομιδής ακόμα και όταν ο καλλιεργητής δεν μπορεί να είναι κοντά.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ AUTONOMOUS

Η ομάδα των “autonomous” του Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου αποτελείται από παιδιά ηλικίας 13-14 ετών που κατάφεραν να ανακηρυχθούν σε εθνικούς νικητές και να συγκροτήσουν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή Γυμνασίων. Την ομάδα απαρτίζουν οι:

Βασίλης Ρουσόπουλος 13 ετών, Στάθης Πουλακίδας 13 ετών, Γιάννης Χατζηδιαμαντής 14 ετών, Σωτήρης Χήτας 14 ετών, Κυριακή Μπάκα 13 ετών, Νικόλαος Παντελίδης 14 ετών,

με την καθοδήγηση του δάσκαλου τους Γιώργου Μαρκόπουλου καθηγητή Πληροφορικής.  

Η ΕΡΓΟΠΡΑΞΙΣ ΑΤΕ στηρίζει την προσπάθεια των παιδιών και αποτελεί έναν από τους χορηγούς της ομάδας.

Καλή επιτυχία παιδιά!!! Καλή επιτυχία Ελλάδα!!!
Για περισσότερα δείτε το σχετικό newsletter πατώντας εδώhttp://shoutout.wix.com/so/0bMKaEVnL#/main